niedziela, 6 stycznia 2013

Jak się czuje Polak za granicą...



Wakacje i urlop to jedna rzecz. Być zmuszonym opuścić ojczyznę na stałe, czy się chce czy nie, to nieco inna sprawa... Uśmiech staje się maską.. Gdyby nie było Polskiego internetu, blogów, gazet, telewizji, to bym chyba skończyła w domu wariatów :/ Przed internetem naprawdę żyłam jak na jakiejś obcej planecie...
[obraz jest z Wikimedii, autorstwa Jana Matejki]

wtorek, 1 stycznia 2013

Babeczki piernikowe z bakaliami



Na pierwszy dzień roku muffinki piernikowe :) Ponieważ już tak długo nie pisałam, a chcę dodać ten przepis jeszcze w czas do akcji Wegańskie Święta. Muffinki są bardzo wdzięczne, udadzą się każdemu, doskonałe do zużycia najróżniejszych słodkich resztek, a w dodatku pomagają jak się ma ochotę na pyszne i soczyste pierniki wegańskie. Takowe są trudne do zdobycia lub szybkiego upieczenia, a tu i błyskawicznie i tanio. W środku mięciutkie i jak prawdziwy piernik, na zewnątrz lekko chrupkie i słodziutkie, takie jak trzeba :) A do tego w miarę zdrowe...



Babeczki / muffinki piernikowe (jak zwykle wegańskie)

Wychodzi ok.12 muffinków
(o ile jakiś łakomczuch nie wyjada pysznego ciasta już na surowo ;)

Składniki suche:
* 1 kubek białej mąki
* 1 kubek mąki razowej*
* 1 budyń waniliowy w proszku (normalna torebeczka)
* 4 garście startych orzechów lub migdałów
* 3/4 kubka brązowego cukru
* parę garści rodzynek lub innych słodkich bakalii (w razie czego posiekać)
* parę łyżeczek cynamonu
* 1-2 łyżki stołowe przypraw korzennych (miałam resztki mieszanki)
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

Składniki mokre:
* 1/4 kubka dobrej oliwy (lub inny dobry olej)
* 3/4 kubka śmietanki sojowej
* 4 czubate łyżki słodkiego dżemu albo pół-płynnego miodu
* 1-2 łyżeczki soku z cytryny (nie pomijać, bo ważny dla chemii pieczenia)

1 kubek = 250ml, 1 łyżka stołowa = 15ml, 1 łyżeczka = 5ml

Podgrzewamy piekarnik do 200°C. Ja używam foremki silikonowe, po prostu wrzucam przed pieczeniem do lodówki, podczas wyrabiania ciasta. Inne foremki należy wysmarować tłuszczem/przygotować według opisu producenta.

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre. Dodajemy mokre do suchych, i mieszamy (ręcznie! i nie za długo!) aż do powstania jednolitego ciasta o nieco kleistej, miękkiej, ale zwartej konsystencji.

Wkładamy ciasto do foremek na wysokość 3/4 (bo rośnie i ma ładnie wyglądać, a nie przelewać się falami :o) Pieczemy przez około 25 minut, po upieczeniu najpierw odstawić do ochłodzenia przed wyjęciem z foremek. Ach, ten piękny korzenny zapach w całej kuchni.. Trzeba uważać by nie zjeść zbyt wiele na raz :o)

* Ja użyłam mąki razowej orkiszowej. Można użyć jakąkolwiek razową jaką macie :)
** Aby upiec babeczki bezglutenowe należy użyć mąki bezglutenowej, która nadaje się do pieczenia (mieszanka gotowa ze sklepu, lub domowa)

Wegańskie Święta  Wegański karnawał

Szczęśliwego Nowego Roku 2013 :)



Życzę Wam dobrego i zdrowego roku, w którym macie czas dla siebie, rodziny i przyjaciół :) Przepis na muffinki na zdjęciu zapisany w archiwum i zaplanowany do opublikowania, jak reszta innych, zobaczymy..

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Życzę Wesołych Świąt :)


Mam nadzieję że wszyscy jesteście zdrowi, i że dobrze się wam wiedzie :) Ja jestem w miarę zdrowa i żywa, nawet znowu pracuję. Za to martwię się o męża, który dosłownie walczy o Grecję, pracując nadgodziny w projektach charytatywnych, nie mówiąc o demonstracjach, petycjach i podobnych dramatach.

Dlatego też w ramach Bożego Narodzenia prosiłabym o dotacje na rzecz organizacji charytatywnej pomagającej dzieciom "S.O.S. Wioski Dziecięce" --

Polska: www.sos-wd.org
Grecja (informacje po angielsku): www.sos-villages.gr/page/english

Albo 'tylko' o modlitwy, bo właśnie w zimie - z powodu brutalnych podwyżek w opłatach, zbyt wysokich dla większości osób - tak wielu ludzi w Grecji jest bez ogrzewania, bez światła, i spotyka się nawet głód i bezdomne rodziny z dziećmi ;(
[zdjęcie anioła jest z flickr creative commons, autorstwa faith globe]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...