wtorek, 1 stycznia 2013

Babeczki piernikowe z bakaliami



Na pierwszy dzień roku muffinki piernikowe :) Ponieważ już tak długo nie pisałam, a chcę dodać ten przepis jeszcze w czas do akcji Wegańskie Święta. Muffinki są bardzo wdzięczne, udadzą się każdemu, doskonałe do zużycia najróżniejszych słodkich resztek, a w dodatku pomagają jak się ma ochotę na pyszne i soczyste pierniki wegańskie. Takowe są trudne do zdobycia lub szybkiego upieczenia, a tu i błyskawicznie i tanio. W środku mięciutkie i jak prawdziwy piernik, na zewnątrz lekko chrupkie i słodziutkie, takie jak trzeba :) A do tego w miarę zdrowe...



Babeczki / muffinki piernikowe (jak zwykle wegańskie)

Wychodzi ok.12 muffinków
(o ile jakiś łakomczuch nie wyjada pysznego ciasta już na surowo ;)

Składniki suche:
* 1 kubek białej mąki
* 1 kubek mąki razowej*
* 1 budyń waniliowy w proszku (normalna torebeczka)
* 4 garście startych orzechów lub migdałów
* 3/4 kubka brązowego cukru
* parę garści rodzynek lub innych słodkich bakalii (w razie czego posiekać)
* parę łyżeczek cynamonu
* 1-2 łyżki stołowe przypraw korzennych (miałam resztki mieszanki)
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

Składniki mokre:
* 1/4 kubka dobrej oliwy (lub inny dobry olej)
* 3/4 kubka śmietanki sojowej
* 4 czubate łyżki słodkiego dżemu albo pół-płynnego miodu
* 1-2 łyżeczki soku z cytryny (nie pomijać, bo ważny dla chemii pieczenia)

1 kubek = 250ml, 1 łyżka stołowa = 15ml, 1 łyżeczka = 5ml

Podgrzewamy piekarnik do 200°C. Ja używam foremki silikonowe, po prostu wrzucam przed pieczeniem do lodówki, podczas wyrabiania ciasta. Inne foremki należy wysmarować tłuszczem/przygotować według opisu producenta.

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre. Dodajemy mokre do suchych, i mieszamy (ręcznie! i nie za długo!) aż do powstania jednolitego ciasta o nieco kleistej, miękkiej, ale zwartej konsystencji.

Wkładamy ciasto do foremek na wysokość 3/4 (bo rośnie i ma ładnie wyglądać, a nie przelewać się falami :o) Pieczemy przez około 25 minut, po upieczeniu najpierw odstawić do ochłodzenia przed wyjęciem z foremek. Ach, ten piękny korzenny zapach w całej kuchni.. Trzeba uważać by nie zjeść zbyt wiele na raz :o)

* Ja użyłam mąki razowej orkiszowej. Można użyć jakąkolwiek razową jaką macie :)
** Aby upiec babeczki bezglutenowe należy użyć mąki bezglutenowej, która nadaje się do pieczenia (mieszanka gotowa ze sklepu, lub domowa)

Wegańskie Święta  Wegański karnawał

Szczęśliwego Nowego Roku 2013 :)



Życzę Wam dobrego i zdrowego roku, w którym macie czas dla siebie, rodziny i przyjaciół :) Przepis na muffinki na zdjęciu zapisany w archiwum i zaplanowany do opublikowania, jak reszta innych, zobaczymy..

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Życzę Wesołych Świąt :)


Mam nadzieję że wszyscy jesteście zdrowi, i że dobrze się wam wiedzie :) Ja jestem w miarę zdrowa i żywa, nawet znowu pracuję. Za to martwię się o męża, który dosłownie walczy o Grecję, pracując nadgodziny w projektach charytatywnych, nie mówiąc o demonstracjach, petycjach i podobnych dramatach.

Dlatego też w ramach Bożego Narodzenia prosiłabym o dotacje na rzecz organizacji charytatywnej pomagającej dzieciom "S.O.S. Wioski Dziecięce" --

Polska: www.sos-wd.org
Grecja (informacje po angielsku): www.sos-villages.gr/page/english

Albo 'tylko' o modlitwy, bo właśnie w zimie - z powodu brutalnych podwyżek w opłatach, zbyt wysokich dla większości osób - tak wielu ludzi w Grecji jest bez ogrzewania, bez światła, i spotyka się nawet głód i bezdomne rodziny z dziećmi ;(
[zdjęcie anioła jest z flickr creative commons, autorstwa faith globe]

poniedziałek, 8 października 2012

Coś na uśmiech :)



Mam nowe wpisy (co najmniej 4), jestem znowu na nogach, ale nadal jeszcze nie koniec grypy i wszystko potrwa. Albo zaglądajcie na mój Twitter: twitter.com/KasiaBajka. Na razie coś weselszego i milszego do popatrzenia :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...